Sapere Aude grant for Kristina Bakkær Simonsen
Associate professor of political science Kristina Bakkær Simonsen gets the opportunity to become a PI as she receives a Sapere Aude grant from the Independent Research Fund Denmark.
In Danish only:
Medierne er fulde af det. Politikere, som taler om indvandring og integration i moralske termer. Inger Støjberg kalder indvandrerne ’rigtige’ eller ’forkerte’ afhængig af, om de har taget ’de danske værdier’ til sig eller ikke. Andre bruger ord som ’umenneskelig’ og ’uretfærdig’, når de beskriver behandlingen af indvandrere. Denne moralisering af indvandrer- og integrationsspørgsmålet påvirker vores holdninger til emnerne og gør det svært at diskutere indvandringsspørgsmålet med mennesker, som vi er uenige med.
”Mange oplever, at de ikke kan holde ud at snakke om integration og indvandring med en, de er uenige med,” siger lektor i statskundskab Kristina Bakkær Simonsen ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet.
”Oplevelsen er, at det er blevet værre over tid, at vi er mere splittede i spørgsmålet om integration end tidligere. Men ny forskning viser, at vores holdninger til indvandring er stabile. Så hvordan hænger det sammen?” spørger hun.
Som Sapere Aude-forskningsleder har hun fået 6.176.621 kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge dette i projektet “How and why immigrants divides us: The role of moralization”. På tværs af lande vil hun sammen med en ph.d.-studerende og en postdoc afdække politikernes retorik om indvandring og integration. Taler politikerne i høj grad om emnerne i moralske termer? Og hvordan påvirker det os?
”Det er mega fedt og en stor ære at modtage denne bevilling. Jeg har i lang tid haft lyst til at have et team omkring mig til at samarbejde om min forskningsdagsorden. Det er unikt at få denne mulighed så tidligt i min karriere. Det har betydning for, hvordan jeg kan placere mig på dette nye forskningsfelt, som jeg forhåbentlig kan give et væsentlig bidrag til,” siger Kristina Bakkær Simonsen.
Ved hjælp af computerassisteret tekstanalyse inklusive en ’moralsk ordbog’ vil hun analysere politikernes sprogbrug. Dernæst vil hun ved hjælp af regressionsanalyser og surveyeksperimenter undersøge, hvordan denne moralske retorik påvirker vores holdninger. Endelig vil hun ved hjælp af fokusgruppeinterviews blandt grupper af mennesker med forskellige holdninger til indvandring og integration analysere, hvad moraliseringen betyder for folks evne til at debattere og gå i dialog om emnet.
”Jeg håber, resultatet af min forskning kan bidrage til forståelse for, at det er ok at være uenig. Uenighed er et grundvilkår i moderne demokratiske samfund. Derfor er det så vigtigt, at vi kan finde ud af at tale med hinanden om vores uenigheder, uden at tage afstand og fordømme hinanden. Mit forskningsprojekt kan afdække de mekanismer, der gør, at vi ikke lykkes med dette. Mit bud på, hvad der går galt, fokuserer på moralisering. Ved at blive klogere på moralisering, og hvordan det bidrager til splittelse, kan vi se, hvad der udfordrer et konstruktivt debatmiljø,” siger Kristina Bakkær Simonsen.
DFF skriver om Sapere Aude-bevillingen:
For at kunne stå med en Sapere Aude Forskningsleder-bevilling i dag har kandidaterne været igennem en hård udvælgelse: to bedømmelsesrunder i fondens faglige forskningsråd, en individuel fagfællebedømmelse hos internationale eksperter og til sidst et tværrådsligt interview.
Her kom 36 forskningsledere gennem nåleøjet, mens hele 391 havde søgt fonden om en Sapere Aude Forskningslederbevilling, og med DFF-bevillingen får forskningslederne mulighed for at lede eget team og gennemføre forskning på højt, internationalt niveau.
- Danmarks Frie Forskningsfond booster de allerdygtigste, yngre forskere, der har banebrydende idéer og lederambitionerne i top, og det gavner Danmarks fremtid, siger bestyrelsesformand David Dreyer Lassen i en pressemeddelelse fra DFF.