Ny rapport: Perspektiver på digital psykiatri
Hvilken erfaring har psykiatriske patienter med digitale værktøjer? Og hvad er patienternes holdning til værktøjerne? Ny rapport giver svar.
Digital psykiatri er et svar på det stigende behov for psykiatrisk behandling, vi har set de senere år i Danmark. Der findes imidlertid ingen viden om, hvad psykiatriske patienter generelt mener om digital psykiatri. Ph.d.-studerende Emilie Kristine Dyrlevs landsdækkende spørgeskemaundersøgelse er derfor den første, der kortlægger psykiatriske patienters oplevelser med og holdninger til digitale værktøjer i psykiatrien. Kortlægningen giver et overblik over, hvilke digitale værktøjer der bruges, samt hvilke patienter der bruger digitale værktøjer, og hvad deres holdning er til det. Desuden giver kortlægningen en karakteristik af patienter, der ikke bruger digitale værktøjer, herunder hvilke motivationsfaktorer og barrierer der er for at bruge digitale værktøjer.
Undersøgelsen er udført af ph.d.-studerende i statskundskab Emilie Kristine Dyrlev sammen med forskningsassistenterne Malene Hoffmann Buskbjerg, Mille Thuesen Hirsch Sørensen, Sarah Vestergaard Lydiksen, Andrea Bæk Noesgaard og Simone Hoffmann Buskbjerg. Undersøgelsen er økonomisk støttet af de fem psykiatrihospitaler i Danmark.
Sammenfattende viser resultater fra undersøgelsen, at:
- Målgruppen har adgang til IT-udstyr og virker til at have evnerne til at bruge dem.
- Der er en skepsis blandt målgruppen ift. digitale værktøjer, hvilket hænger sammen med en frygt for, at digitale værktøjer vil erstatte behandlerkontakt med fysisk fremmøde – de mener således, at digitale værktøjer ikke må stå alene i behandlingen.
- Personer, der har anvendt digitale værktøjer mod mental sundhed eller psykisk sygdom, er overvejende enige i, at de har haft gavn af at bruge værktøjerne. De er dog overvejende uenige i, at digitale værktøjer har givet dem mindre behov for kontakt med deres behandler.
- Behandleren spiller generelt en vigtig rolle for målgruppen. En stor andel af dem, der har brugt digitale værktøjer, er kommet i gang på behandlerens opfordring. Blandt personer, der ikke har brugt digitale værktøjer, angiver lidt over halvdelen, at de ikke har anvendt værktøjerne, da det ikke anses lige så gavnligt som at mødes fysisk med en behandler. Samtidig betragter næsten lige så stor en andel af personer, der ikke har prøvet digitale værktøjer, at behandleren er den største motivationsfaktor for at prøve digitale værktøjer.
- Barrierer for at anvende digitale værktøjer synes overvejende at være manglende viden om, hvilke værktøjer der findes, samt en opfattelse af, at digitale værktøjer ikke er lige så gode som behandling med fysisk fremmøde.
- Statistiske analyser af baggrundsvariablene køn, alder, bopæl, migrationsbaggrund, socioøkonomisk position, sværhedsgrad af psykisk sygdom, regionsansvarlig samt social støtte viser, at der er forskel på målgruppen.
Yderligere info: