Må staten forbyde rygning og påbyde motion?

Ph.d.-studerende i statskundskab Anne-Sofie Greisen Højlund på Aarhus BSS modtager EliteForsk-rejsestipendium, hvilket bringer hende til Oslo på forskningsophold. Her skal hun arbejde på sit ph.d.-projekt om statens indgriben i folks sundhed.

Anne-Sofie Greisen Højlund
Anne-Sofie Greisen Højlund Foto: Privat

Hvordan bør staten behandle sine borgere for at behandle dem som lige? I hvilket omfang – hvis overhovedet – må staten eksempelvis påbyde offentligt ansatte at motionere dagligt, forbyde særligt fedtholdige produkter eller give økonomiske incitamenter til deltagelse i rygestopforløb?

Sådan spørger ph.d.-studerende i statskundskab Anne-Sofie Greisen Højlund fra Aarhus BSS. Hun er en af de talentfulde ph.d.-studerende, der i dag modtager et EliteForsk-rejsestipendium fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Stipendiet giver hende mulighed for at tage på forskningsophold ved Universitetet i Oslo, Norge, hvor hun vil arbejde på sit ph.d.-projekt ‘Policies of Egalitarian Relations: The Case For and Against Paternalistic State Action’ om legitimiteten af statslig indgriben i individuelle valg.

”Dette er højaktuelt i en tid, hvor livsstilsbetingede lidelser som cancer, diabetes og KOL er stadigt mere udbredte, og hvor nybrud inden for adfærdsøkonomien og -teknologien åbner op for en række nye muligheder for at påvirke folk til at træffe sundere valg. I mit projekt diskuterer jeg kritisk dette potentiale med afsæt i værdien af, at staten behandler alle sine borgere som lige,” udtaler Anne-Sofie Greisen Højlund.