Ny bog: Elinor Ostrom

”There is a five letter word that I would like to repeat, and repeat, and prepeat: T R U S T” – Elinor Ostrom, Nobelpristalen, 8. december, 2009

21.12.2018 | Mia Ulvgraven Nielsen

Foto: Djøf Forlag

Nobelprisvinder Elinor Ostroms tænkning har stort potentiale for både samfundsvidenskaben og samfundet, skriver Gert Tinggaard Svendsen og Karin H. Pedersen fra Institut for Statskundskab i deres nye bog.

Elinor Ostrom (1933-2012) modtog i 2009 nobelprisen i økonomi for sine analyser af, hvordan lokalt samarbejde kan løse kollektive handlingsproblemer i forbindelse med forvaltning af fælles ressourcer – og mindst lige så effektivt som statslig regulering eller privatisering. Samtidig øger samarbejde legitimiteten af beslutningerne blandt borgere og brugere af en ressource. Det centrale er, at de konkrete, lokalt udformede institutioner skaber betingelserne for tillid og selvregulering.

Ostroms forskning er tværvidenskabelig og metodepluralistisk. I direkte forlængelse af Herbert Simon implicerer hendes studier, at menneskers rationelle handlinger er bundet til omstændighederne og også baseret på moral og værdier.

Læs mere om bogen på forlagets hjemmeside

Nye bøger