Morten Valbjørn gæsteredaktør på særudgave af tidsskrift

Samspillet imellem Mellemøstens aktuelle sekteriske konflikter og regimeforandringer er i fokus i et særnummer af tidsskriftet ’Studies in Ethnicity and Nationalism’.

21.05.2019 | Mia Ulvgraven Nielsen

‘Sectarianism and Regime Formation in a New Middle East’ er titlen på særnummeret, som er redigeret af den amerikansk-britiske Syrienforsker Raymond Hinnebusch og Institut for Statskundskabs lektor Morten Valbjørn.

I særudgavens indledning beskrives formålet således:

“The purpose of this Special Issue is to examine the nature, causes, and consequences of the Middle East's current sectarian surge. Specifically, how might sectarianism and regime formation/type be interrelated? The evidence from this specific analysis will also address the broader concern of whether the Arab uprisings have given rise to a qualitatively new kind of Middle Eastern politics, such that it makes sense to speak about a ‘new Middle East’. In addition, the Special Issue touches on whether the study of regime formation in a sectarian context requires distinct analytical tools, or whether we can stick to the already existing approaches from the (post)democratization tradition.”

Morten Valbjørn bidrager selv med artiklen ”What’s so Sectarian about Sectarian Politics? Identity Politics and Authoritarianism in a New Middle East”, og Lasse Lykke Rørbæk fra instituttet bidrager med artiklen “Religion, Political Power, and the ‘Sectarian Surge’: Middle Eastern Identity Politics in Comparative Perspective.“

Find hele særnummeret her

‘Sectarianism and Regime Formation in a New Middle East’ er et produkt af forskningsprojektet SWAR – Sectarianism in the Wake of the Arab Revolts.

Danmarks Frie Forskningsråd har netop tildelt Morten Valbjørn en bevilling på 5.383.987 kroner til et opfølgende forskningsprojekt med titlen ’Bringing in the Other Islamists – comparing Arab Shia and Sunni Islamism(s) in a sectarianized Middle East’.

Forskningsnyhed