Forskning om korruption fremhævet af OECD

Karin Hilmer Pedersen og Lars Johannsens forskning i private virksomheders korruption blev hædret til OECD-konference i Paris denne uge

20.04.2016 | Ingrid Fossum

Karin Hilmer Pedersen til konferencen

Lektorerne i statskundskab, Karin Hilmer Pedersen og Lars Johannsen, fra Aarhus BSS står sammen med estiske kollegaer bag forskningspaperet ”Private-to-private corruption: Taking business managers’ risk assessment seriously when choosing anti-corruption measures”, som blev tildelt en særlig hæder ved OECD-konferencen Integrity Forum i Paris i denne uge. Paperet blev inkluderet i den såkaldte ‘Gold Poster’-kategori. Derigennem anerkendes forskerne bag paperet for et betydningsfuldt bidrag til den internationale korruptionsforskning. ”Placeringen i en ’Gold Poster Category’ på et OECD-forum er vigtig for os, da den betyder en anerkendelse af, at vi bevæger os på forkanten i den akademiske korruptionsforskning. Anerkendelsen fra OECD viser også, at vores forskning har direkte relevans for international politik og handel. Der er således tale om en anden form for anerkendelse og indflydelse, end den der typisk tildeles i det akademiske miljø,” siger Karin Hilmer Pedersen. Forskningsresultaterne er baseret på undersøgelser foretaget blandt 500 ledere fra Danmark samt 500 ledere fra Estland. De viser, at lederne mener, at tab af virksomhedens omdømme er den største risiko ved korruption. På andenpladsen kommer risikoen for selv at få undermineret sin karriere, mens muligt økonomisk tab for virksomheden blot kommer ind på tredjepladsen. Forskerne peger også på, at udfordringen med korruption i det private ikke kun skal ses som et individuelt anliggende. Korruption i den private sektor skader samfundsøkonomien, og som korruption i den offentlige sektor kan det underminere social tillid. Korruptionsforebyggelse i den private sektor handler derfor foruden regler og systemer også om at opbygge værdier og holdninger.

”Placeringen i en ’Gold Poster Category’ på et OECD-forum er vigtig for os, da den betyder en anerkendelse af, at vi bevæger os på forkanten i den akademiske korruptionsforskning. Anerkendelsen fra OECD viser også, at vores forskning har direkte relevans for international politik og handel.  Der er således tale om en anden form for anerkendelse og indflydelse, end den der typisk tildeles i det akademiske miljø,” siger Karin Hilmer Pedersen.

Forskningsnyhed